Phralipen

Carti


Managementul proiectelor finantate din fonduri structurale

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana

























Inapoi

YOUTH IN ACTION

In perioada 10-15 septembrie 2007, Asociatia „Mereu pentru Europa” (Craiova) va organiza la Sinaia o vizita de fezabilitate apartinind programului „Youth in Action”.

Principalele activitati care vor fi desfasurate au ca obiective sustinerea dezvoltarii proiectelor in cadrul programului „Youth in Action” si promovarea schimburilor, cooperarii si instruirii tinerilor europeni.

Vizita va avea drept scop pregatirea unui viitor proiect in domeniul eficientei energetice, apartinand aceluiasi program „Youth in Action”. Participantii sunt reprezentanti ai partenerilor, care vor participa la implementarea proiectului respectiv, si anume:

  • Asociatia „Mereu pentru Europa” (Romania);
  • Asociatia Romana pentru Eficienta Energetica (Romania);
  • Liga pentru Educatie, Cultura si Sport Iasi (Romania);
  • Asociatia „Perspective Europene” (Bulgaria);
  • Reteaua „SOS Mediteranean” (Grecia);
  • Consiliul Local Dingli (Malta);
  • Kirsehir Arge Saglik Egitim Vakfi (Turcia).

Actualul proiect vizeaza participarea activa la problemele generale din domeniul eficientei energetice si diseminarea – la nivelul fiecarei comunitati a partenerilor implicati in proiect – a informatiei referitoare la utilizarea eficienta a surselor de energie si a celei referitoare la protectia mediului. Aceasta vizita de fezabilitate va stimula interactiunea reala a partenerilor, incurajand implicarea la nivel local si implementarea actiunilor la scara redusa, constituind, in acelasi timp, baza pentru viitorul proiect „Youth Energy”.

Principalele activitati se vor desfasura astfel:

  • in prima zi, vor fi organizate dezbateri pe tema: „Rolul si importanta parteneriatelor in sustinerea dezbaterii tinerilor pe tema propunerii de proiect: tineretul si eficienta energetica”; este binecunoscut faptul ca parteneriatul este unul dintre principiile-cheie europene privind dezvoltarea statelor membre ale Uniunii Europene; el este, de asemenea, unul dintre cele mai importante principii pentru succesul propunerii de proiect dezvoltate in timpul vizitei de fezabilitate;
  • in cea de-a doua zi, se vor oferi informatii si date referitoare la propunerea de proiect, vor fi identificate nevoile specifice ale tinerilor, vor fi identificate si analizate solutiile adecvate pentru a raspunde acestor nevoi; in cadrul acestor activitati, vor fi utilizate o serie de metode extrem de eficiente, cum ar fi brainstorming-ul, diagrama Ishikawa, analiza SWOT;
  • in cea de-a treia zi, pe baza rezultatelor obtinute in ziua anterioara, va fi stabilit un set de masuri ce vor fi luate pentru utilizarea rationala a resurselor energetice, bazata pe tehnologii noi, imbunatatite; fiecare participant va avea un rol in alegerea celor mai eficiente metode de folosire a energiei la scoala, la serviciu sau acasa;
  • in ultimele doua zile, organizatiile participante vor elabora propunerea pentru viitorul proiect din cadrul programului „Youth in Action” (stabilirea obiectivelor si a activitatilor, creionarea bugetului etc.)

Ideea de la care a pornit acest proiect este aceea ca Europa se confrunta cu provocari serioase. Sunt peste 50% sanse ca temperaturile globale sa urce cu mai mult de 5oC in acest secol; daca luam in considerare previziunile referitoare la politicile energetice si de transport, pana in 2030, emisiile de gaz la nivelul Uniunii Europene vor creste cu 5%; astfel, analizand tendintele si politicile actuale, dependenta Uniunii Europene fata de importul de energie va creste de la 50% din consumul energetic, cat este in prezent, pana la 65%, in 2030. Mai mult decat atat, piata energetica interna nu este inca o realitate, ceea ce ii impiedica pe cetatenii europeni sa profite de pe urma beneficiilor unui sector energetic liber.

Uniunea Europeana nu-si poate atinge, singura, obiectivele cu privire la energie si schimbarile climatice. Pentru aceasta, este necesar sa conlucreze atat cu tarile dezvoltate, cat si cu producatorii si consumatorii de energie. In acest sens, Uniunea Europeana va dezvolta mecanisme efective de solidaritate pentru a face fata crizelor energetice si pentru a crea o politica energetica externa, comuna si activa, cu scopul obtinerii unei „voci comune”, cu care sa se adreseze partilor terte; se vor stabili parteneriate cu furnizorii de energie, bazate pe principiile transparentei, predictibilitatii si sustinerii reciproce.

In concluzie, pentru a imbunatati predictiile referitoare la evolutia energetica, vizita de fezabilitate va permite echipei sa gaseasca solutii si sa identifice jucatorii-cheie potentiali implicati in procesul ameliorarii furnizarii de energie, contribuind astfel la politica energetica initiata de Comisia Europeana.

In speranta ca dezbaterile ce vor avea loc la Sinaia vor genera rezultatele scontate, nu ne ramane decat sa le dorim succes participantilor si sa asteptam cu real interes viitorul proiect, „Youth Energy”.

Inapoi


Parteneri


  ucv     ISJ


 


MPE © 2020