Phralipen

Carti


Managementul proiectelor finantate din fonduri structurale

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana

Inapoi

Comisia saluta semnarea Tratatului de la Lisabona si invita la ratificarea cat mai rapida a acestuia

Marcand un moment important al procesului de integrare europeana, cele 27 de state membre au semnat Tratatul de la Lisabona. Semnarea tratatului reprezinta inceputul unei noi etape menite sa asigure Uniunii un nou tratat care sa poata raspunde provocarilor din secolul XXI. Comisia este de parere ca noul tratat aduce o serie de avantaje importante pentru cetateni si solutioneaza dezbaterile institutionale din viitorul apropiat. In conformitate cu abordarea dubla a Comisiei Barroso, acest fapt va permite sa se puna mai mult accent pe aspectele care ii privesc direct pe cetateni, cum ar fi locurile de munca si cresterea economica, energia si schimbarile climatice, precum si procesul de migrare. Comisia invita statele membre sa ratifice tratatul in timp util, pentru ca acesta sa poata intra in vigoare la 1 ianuarie 2009. Comisia a lansat astazi un site internet dedicat acestui tratat, care prezinta, intr-un format usor de citit, inovatiile referitoare la politici si reformele institutionale cuprinse in noul tratat.

Presedintele Comisiei Europene, Jos Manuel Barroso, a afirmat: "Acest tratat marcheaza o turnura in istoria integrarii europene. Tratatul de la Lisabona asigura cetatenilor un loc in centrul proiectului european. Dupa sase ani lungi de negocieri, putem in sfarsit sa lasam deoparte problemele institutionale si sa ne dedicam intreaga energie indeplinirii obiectivelor politice pentru cetatenii nostri. Invit statele membre sa isi onoreze angajamentele si sa incerce sa ratifice tratatul in timp util, pentru ca acesta sa poata intra in vigoare la 1 ianuarie 2009."

"Acest nou tratat este benefic pentru cetatenii europeni" a afirmat vicepresedintele Comisiei, Margot Wallstrm, comisar pentru Relatii institutionale si strategia de comunicare. Tratatul de la Lisabona va spori eficienta Uniunii si ii va conferi o voce unitara in derularea relatiilor externe. Opiniile cetatenilor vor conta mai mult la realizarea politicilor europene, prin intermediul competentelor sporite ale reprezentantilor lor directi alesi in Parlamentul European si al rolului mai mare al parlamentelor nationale. Noua "Initiativa a cetatenilor" va permite ca un milion de cetateni sa solicite Comisiei sa prezinte o propunere. Democratizarea mai profunda este esentiala pentru o Uniune care se bazeaza pe consimtamantul cetatenilor si va contribui la reinstaurarea increderii in procesul de integrare europeana."

Tratatul de la Lisabona modifica tratatele UE si CE actuale, fara insa a le inlocui. Acesta va conferi Uniunii cadrul legislativ si instrumentele necesare pentru a rezolva problemele viitoare si pentru a raspunde solicitarilor venite din partea cetatenilor. Tratatul de la Lisabona aduce cu sine multe avantaje: noul tratat va asigura ca cetatenii europeni au un cuvant de spus in domeniul afacerilor europene si ca drepturile lor fundamentale vor fi inscrise intr-o carta. UE va fi mai bine pregatita sa se ridice la inaltimea asteptarilor in domeniul energiei, al schimbarilor climatice, al criminalitatii transfrontaliere si al imigratiei. De asemenea, va reprezenta o voce unitara pe scena internationala.

Iata cateva din imbunatatirile majore propuse de noul tratat:
- Uniune mai democratica si mai responsabila atat cetatenii, cat si parlamentele nationale se vor afla in prima linie a procesului de luare a deciziilor, deoarece discutiile pe marginea legiferarii vor fi supuse controlului public. Europenilor li se va acorda posibilitatea de a influenta propunerile legislative ale UE.
- Uniune mai eficienta prin intermediul unor institutii eficiente si modernizate. Procesul decizional va fi mai rapid si mai coerent in domeniul ordinii publice, conferind astfel Uniunii Europene o mai mare capacitate de a combate criminalitatea, terorismul si traficul de fiinte umane.

- mai multe drepturi pentru europeni valorile si obiectivele UE vor fi stabilite mai clar decat oricand. Pe langa aceasta, cartei drepturilor fundamentale i se va conferi acelasi statut de care se bucura insesi tratatele UE.
- un actor global mai proeminent UE va cauta sa asigure mai multa coerenta intre diversele standarde ale politicii sale externe, cum ar fi diplomatia, securitatea, schimburile comerciale si ajutorul umanitar. Intregului bloc i se va acorda o personalitate juridica unica, in vederea consolidarii capacitatii de negociere.

Aceste imbunatatiri vor conferi Uniunii capacitatea de a realiza schimbari, de a oferi mai multa siguranta si prosperitate europenilor si de a le crea oportunitati pentru ca acestia sa poata modela globalizarea. Context Tratatul de la Lisabona, elaborat de Conferinta interguvernamentala (CIG) din 2007, a fost aprobat in cadrul Consiliului European informal din 18-19 octombrie si va fi semnat de statele membre la 13 decembrie 2007. Dupa semnarea tratatului va incepe procesul de ratificare din partea tuturor celor 27 de state membre. Se spera ca noul tratat va intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.

Noul site internet ofera informatii accesibile si usor de citit, disponibile in toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Accesand acest site, cititorii au posibilitatea de a descoperi modul in care noul tratat va permite UE sa raspunda provocarilor actuale si sa promoveze un nivel mai inalt de eficienta, democratie si transparenta in cadrul institutiilor acesteia. Pot fi consultate, de asemenea, raspunsurile la intrebarile adresate cel mai frecvent, precum si fise tematice in care se explica principalele schimbari aduse de noul tratat pentru fiecare domeniu in parte.

Puteti vizita site-ul dedicat Tratatului de la Lisabona la adresa: europa.eu/lisbon_treaty

Inapoi


Parteneri


  ucv     ISJ


 


MPE © 2014